Jesteś tu: Strona Główna > Historia > Budowa Stacji

Budowa Stacji

Budynek Stacji postawiono w trakcie wyprawy w 1971 r. Projektantem budynku była inż. Krystyna Baranowska przy współpracy J. Szymańskiego i St. Baranowskiego. Budynek składał się z drewnianych elementów o wymiarach 1 m x 2 m, wykonanych w kraju. Elementy te na miejscu były skręcane śrubami. Fundament budynku wykonano z beli drzewa dryftowego, zebranych z okolicznych plaż nadmorskich. Podłoga i poddasz zostały ocieplone matami słomianym. Wnętrze domku o powierzchni 26 m2 podzielono na 3 pokoiki, kuchenkę i korytarzyk. Obok pod jednym dachem, usytuowano komórkę, przeznaczoną na magazyn żywności i sprzętu pomocniczego. Zewnętrzne ściany po zagruntowaniu pokostem pomalowano zieloną farbą olejną.

Plan budynku Stacji
Plan domku Stacji Glacjologicznej (źródło jak poniżej): I - korytarz, II – pokoik, III – kuchnia, IV – pokoik, V – komórka warsztat, VI – prysznic, VII – ubikacja, VIII – komórka; 1 – prycze piętrowe, 2 – piec kuchenny, 3 – kolumna wody ciepłej, 4 – zlewozmywak, 5 – stół, 6 – ławy, 7 – stoliki, 8 – taborety, 9 – szafki, 10 – półka na instrumenty, 11 – półka warsztatowa.

W trakcie kolejnej wyprawy w 1973 r. W domku Stacji Glacjologicznej ocieplono ściany płytami pilśniowymi miękkimi i twardymi. W okna wstawiono podwójne szyby. W kuchni zamontowano piec kuchenny (węglowy – przyp. AT) do gotowania oraz piec z kolumną (w sprawozdaniu ogólnym z Wyprawy S. Baranowski podaje, że ta kolumna była dołączona do pieca węglowego a więc kuchennego [AT]) na wodę ciepłą i zimną. Do buddynku doprowadzono wodę bieżącą z pobliskiego jeziorka (na morenie – przyp. AT). W komórce została wykonana kabina łazienkowa z natryskiem ciepłej i zimnej wody, a w kuchni umieszczono blaszany zlewozmywak. Wreszcie dobudowano z belek drzewa dryftowego niewielką komórkę (o powierzchni 4 m2) przylegającą do domku, w której znalazła się ubikacja i magazyn. Dzięki wykonanym pracom, w domku mogło teraz wygodnie mieszkać 5, a w razie potrzeby nawet 8 osób.


Opracował A. Traczyk na podstawie:
Szymański J., Baranowski S., 1975, Prace remontowe i konstrukcyjne oraz niektóre problemy techniczne wypraw na Spitsbergen w 1971 i 1973 r., [w:] Polskie Wyprawy na Spitsbergen 1972 i 1973 r., Materiały z Sympozjum Spitsbergeńskiego, Wrocław, 29-30 marca 1974 r., Wyd. Uniw. Wrocł., Wrocław, s. 17-25.

Klub Polarny

7 września 2016


Nowy Zarząd (Prezesem na nową kadencję został wybrany Krzysztof Migała z Zakładu Klimatologii i Ochorny Atmosfery IGRR UWr) i nowa odsłona stron Klubu Polarnego Polskiego Towarzystwa Geograficznego: www.klubpolarny.pl

Werenhus Book

Tom II: 2003-2014 r.


Książka wpisów z Baranówki (pdf)

Poprzednie infomacje

21 października 2011 r.


Przejdź do Archiuwm

Oprac: A. Traczyk (2004) - Zakład Geomorfologii | Instytut Geografii i Rozwoju Regionalnego | Uniwersytet Wrocławski

Powered by CMSimple_XH | Template by CMSimple_XH | Login